Het is een van de meest lastige vraagstukken tijdens het inrichten en stylen van een huis: welke kleur past nou het best bij welke ruimte? Het is natuurlijk een kwestie van smaak. De één houdt van felle tinten; de ander verft zijn huis liever in een neutraal kleurenpalet. Maar heb je er weleens aan gedacht dat de werking van kleuren ook belangrijk is in deze beslissing?

Kleurentherapie

Wist je dat er een kleuren therapie bestaat en dat je dat zelf ook kunt toepassen? Kleurentherapie is gebaseerd op de Oosterse kijk op kleuren. In de Indiase en Chinese geneeskunde worden kleuren namelijk al eeuwen ingezet om je lichaam in balans te brengen en houden. Het moge duidelijk zijn dat kleuren invloed hebben op ons welzijn en de kleurenkeuze voor je interieur is dus best belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat groen een geneeskrachtige kleur is, die zorgt voor rust en evenwicht? Reden te meer om (nog) meer planten in huis te halen dus! Ben je benieuwd naar de werking van kleuren en wil je graag per kleur weten wat die voor jou betekent?

In deze lijst vind je verschillende kleuren die je kunt gebruiken tijdens de kleurentherapie. Naast de kleur heb je altijd een complementaire kleur nodig voor het beste effect.

Rood

Een warme kleur die staat voor liefde en hartstocht, maar ook voor gevaar, waarschuwing, intense emotie, moed, oorlog en bloed. In de kleurentherapie heeft rood een positieve werking op je vitaliteit, lichaamskracht, seksualiteit, wilskracht en waakzaamheid. De kleur wordt gebruikt tegen: bloedarmoede, moeheid, impotentie en een lage bloeddruk. De complementaire kleur is turquoise.

Oranje

De kleur staat voor warmte, stimulerend, opvallend, rijkdom en erotiek. In de kleurentherapie reguleert het de bloedsomloop en de stofwisseling. De kleur leidt tot vrolijkheid en geluk en wordt vaak gebruikt tegen depressies, nier en longafwijkingen als astma. De complementaire kleur is blauw.

Geel

De kleur geel staat voor zonnig. Binnen kleurentherapie heeft geel invloed op ons intellect en beoordelingsvermogen. Het stimuleert de geest en de concentratie. Geel wordt vaak toegepast bij reuma en artritis. De complementaire kleur is paars.

Groen

Rust, natuur, geluk, geld, reinheid, harmonie en afgunst. In de kleurentherapie is groen een geneeskrachtige kleur en zorgt voor evenwicht in het lichaam. De complementaire kleur is magenta.

Blauw

Blauw staat voor kalmte, betrouwbaarheid, veiligheid, verdriet, productiviteit, creativiteit. In de kleurentherapie is de kleur rustgevend en helpt het tegen slapeloosheid. Het wordt gebruikt bij de behandeling van astma, stress, migraine, hoofdpijn en bevordert de communicatieve vaardigheden. De complementaire kleur is oranje.

Paars

Royalty, rijkdom, luxe, spiritualiteit, wijsheid. In de kleurentherapie is het de kleur van waardigheid, eer, zelfrespect en hoop en wordt het gebruikt voor meer energie en om het zenuwstelsel in balans te brengen.

Magenta

De kleur staat voor liefde, romantiek, vrouwelijkheid en kalmte. In de kleurentherapie heeft magenta betrekking op spiritualiteit, meditatie en ontspanning. De kleur wordt vaak ingezet om patronen te doorbreken.

Zwart

Deze kleur staat voor dood, rouw, kwaad, verfijning en gezag. De kleur komt niet voor in het kleurentherapie-palet.

Wit

Staat voor puurheid, onschuld, goedheid, helder, ruimte en koud. Wit licht vormt de basis van kleurentherapie.

Grijs

Grijs is praktisch, tijdloos, saai en deprimerend. Grijs wordt zelden ingezet tijdens kleurentherapie, alleen bij overmatige trots en arrogantie.

Bruin

Deze kleur staat voor warmte, sterkte en zekerheid. Bruin wordt alleen toegepast in kleurentherapie als kleding en zou de tegenhanger zijn voor zelfzuchtigheid.

 

Bron: Roomed / Foto: stux

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann