Een derde deel van alle Nederlanders zou graag wat wijzigingen in de tuin doorvoeren. Van de aspecten in en rondom het huis vinden zij dat het belangrijkste om zo snel mogelijk aan te pakken. Dit blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau GfK onder ruim duizend Nederlanders heeft uitgevoerd. Daarom vandaag op WelkomLife enkele praktische tips om op eenvoudige wijze je tuin eens goed onder handen te nemen. Ook voor mensen zonder groene vingers!

Oude planken gebruiken

Oude planken zijn ideaal voor een paar mooie plantenbakken of je zelf gemaakte moestuinbakken. Bekleed ze aan de binnenkant met plastic of worteldoek. Houd de oude look of verf ze met beits.

Maak zelf een tuinsetje

Een klein tuinsetje in een zonnig hoekje is ideaal. Zeker in het voorjaar als de eerste zon zich laat zien. De kringloopwinkel en marktplaats bieden ze volop aan. Koop of maak een paar kussentjes in de stijl van je tuin en geniet. Of: groei je eigen tuinset van gras!

Steigerhout als goedkoop alternatief voor hardhout

Hardhout is duurzaam, gaat lang mee maar is ook een flinke investering. Een goedkoper en moderne alternatief is steigerhout. Ook dit gaat lang mee.

Steigerhout blijft nog wel even een trend en is zeer geschikt om van alles mee te maken. Bijvoorbeeld je tuintafel, tuinbank of plantenbakken. Ben je een beetje handig dan bespaar je hier een boel geld mee op je tuinset. Bepaal wel eerst wat voor soort steigerhout je wilt als je steigerhout gaat kopen..

Betongaas voor de klimplanten

Je kunt prachtige stellages en hekwerken kopen om je planten tegenop te laten groeien. Of je zet in één keer een vol gegroeide klimop neer. Veel goedkoper is het als je zelf betongaas koopt en je planten de tijd geeft om zelf hun weg te vinden. De natuur bespaart je zo flink wat geld bij je tuinaanleg en bovendien is het gewoon heel leuk om je tuin ieder jaar mooier te zien worden.

De juiste planten kiezen

Maak zorgvuldig je plantenkeuze. Let behalve op hoe ze er uitzien ook op de hoeveelheid onderhoud die ze nodig hebben. En of ze sterk of kwetsbaar zijn. Zou toch jammer zijn als je na een half jaar planten al weer moet vervangen.

Alle seizoenen plantenplan

Bij je plantenplan hoort ook variatie in vaste planten die meerdere seizoenen meegaan en planten die in een bepaalde periode van het jaar bloeien of eenmalig kleur geven aan je tuin.

Afgebroken takjes laten groeien

Afgebroken verse takjes gooi je bij voorkeur niet weg. Zet ze in een glas water en kijk of ze wortel schieten. Daarna in een klein potje met aarde en goed verzorgen. Voor je het weet heb je weer een nieuwe plant.

Word een stekjesspecialist

Stekken bij de buren is een mooie en de meest goedkope manier om goedkoop je tuin op te knappen. Vraag om stekjes en wordt een specialist in het opkweken van planten die jij mooi vindt.

Vergeet de markt niet

Wat dacht je van de markt? Daar is je gulden toch nog steeds een daalder waard. Voor 10 euro heb je als snel heel wat plantjes voor je nieuwe tuin.

Langer plezier van je planten

Een tip om langer plezier te houden van je nieuwe planten. Gebruik overal tuinaarde en vul de gaten waar je planten plaatst met potgrond.

Investeer in grond

Bloemen en planten hebben goede grond nodig zodat ze lang en goed blijven groeien en bloeien. Wees dus niet te zuinig op het budget voor grond. Reken uit hoeveel grond je nodig hebt en hou de aanbiedingen van tuincentra in de gaten. Of kijk eens bij jou in de buurt of er partijen grond worden aangeboden.

Kokospotgrond

Extra voeding aan je nieuwe planten geef je met kokospotgrond. Dit houd water langer vast en geeft het eerste half jaar extra voeding aan je planten. Kokospotgrond is weliswaar duurder dan gewone potgrond, maar je bespaart weer omdat je de eerste maanden niet extra hoeft bij te voeden.

Bron: CrisisIdee / Foto: Kaboompics

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann