Lijken wij op de Amerikanen? In vele opzichten gelukkig niet. Toch beginnen we op een aantal fronten aardige overeenkomsten te vertonen. Bijvoorbeeld op het gebied van overgewicht. Toen wij vroeger jong waren had je misschien een of twee dikkere kinderen in de klas. Als je nu bij een schoolplein staat of erger nog als je op het strand rondloopt schrik je je toch wel rot. Zeker in sommige gebieden in Nederland daar is gewoon de helft van de kinderen te dik.

Tekst: Hein Vergeer

Hein Vergeer is ambassadeur van WelkomLife. In zijn columns vertelt hij op geheel eigen wijze hoe hij gezond en vitaal in het leven blijft staan. Dit doet hij aan de hand van anekdotes uit het heden, vaak gekoppeld aan verhalen uit zijn tijd als wereldtopper bij het schaatsen. Alle columns van Hein staan gebundeld op deze pagina.

Ongelofelijk maar wel waar. Maar waar ligt dat nu aan? Eigenlijk is de verklaring niet zo moeilijk te geven, echter de oplossing ligt iets anders. At jij vroeger één of twee keer in de week pizza of een frietje om nog maar te zwijgen over McDonalds? Hoeveel frisdrank dronk je in de week? Misschien op zaterdagavond een glaasje cola, maar daar hield het vaak wel mee op. En dan de hoeveelheden die je dronk. Heb je wel eens in je koelkast gekeken, staat daar een fles cola of sinas? Wat is de inhoud hiervan, 1,5 liter? Waarschijnlijk wel. Zet er eens een literfles naast – klein hé?

In Amerika was dit al heel lang aan de hand: de hoeveelheden voeding en drank die de gemiddelde Amerika gebruikte, waren vele malen groter dan wij gewend waren. Dat is nu aan het veranderen: er wordt meer en meer geconsumeerd en dat gekoppeld met te weinig bewegen levert een groot probleem op. Onze jeugd, en wij ook, worden te dik en dat is langzamerhand volksvijand nummer 1 aan het worden. De schrikbarende beelden vanuit Amerika worden ook werkelijkheid bij ons.

Wie denk je dat daar verantwoordelijk voor is? Natuurlijk de overheid, de voedingsindustrie, school etc etc. Allemaal waar, maar degene die de meeste verantwoordelijkheid dienen te dragen zijn wij zelf. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor het voedingspatroon van onze kinderen en kleinkinderen. En ook voor de beweging die wij en zij krijgen. Verdiep je in de gevolgen en zorg ervoor dat we onze toekomst gezond houden. ‘Wat een preek’, hoor ik je denken. En ‘wie denkt hij wel dat hij is om dit te kunnen zeggen’. Laat het een kreet zijn van een zeer bezorgde ouder die gezondheidstoekomst van ons land nog wel eens somber inziet.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann