In Amerika heb je twee stromingen: mensen die heel erg bezig zijn met hun gezondheid en een groep die het niet zo veel interesseert. Wij zien die laatste groep vooral in het straatbeeld. Te dik waggelend met een grote cola en wat lekkers in hun hand. In ieder geval in grote hoeveelheden. Naast de grote hoeveelheden die een Amerikaan consumeert, is ber nog een aantal zaken die van groot belang. Cola en vele andere soorten frisdrank bevatten veel, heel veel suiker. En ik kan je verzekeren: daar word je dik van!

Tekst: Hein Vergeer

Hein Vergeer is ambassadeur van WelkomLife. In zijn columns vertelt hij op geheel eigen wijze hoe hij gezond en vitaal in het leven blijft staan. Dit doet hij aan de hand van anekdotes uit het heden, vaak gekoppeld aan verhalen uit zijn tijd als wereldtopper bij het schaatsen. Alle columns van Hein staan gebundeld op deze pagina.

Nu hoor ik je denken ‘ha ha, en de light producten dan?’ Ik zal je uit de droom helpen: daar zit een suikervervanger in die aspartaam heet. Aspartaam zorgt er eigenlijk voor dat het lichaam naar zoet vraagt. Natuurlijk, in light-producten zitten bijna geen calorieën, maar de werking is precies eender. Je kent de mensen vast wel die zeggen: ‘maar ik gebruik alleen maar light- producten’ en die toch dik zijn. Daarnaast zit er in heel veel voedingsmiddelen glucose-fructosesiroop. De meeste mensen zullen denken ‘nou en, dat is toch gewoon een gezonde suiker’. Nee! Het is een gemanipuleerde smaakstof die er mede op gericht is dat u meer van dat goedje wilt eten. Het is een onnatuurlijke dikmaker.

Ik realiseer me terwijl ik dit schrijf dat er een groot aantal wetenschappers en zeker ook de voedingsindustrie gaan zeggen: ‘dat is absoluut niet waar, dat is niet bewezen’. Ik voorspel je: dat is slecht een kwestie van tijd. Er loopt reeds een aantal grote onderzoeken naar deze twee stoffen. De resultaten zijn niet echt hoopgevend voor de producenten.

Maar nu komt de vraag: wat kunnen wij daar aan doen? Heel veel. Eerst eens door te beginnen om etiketten te lezen en eens na te gaan waar die stoffen allemaal inzitten. Ik beloof je: je gaat erg schrikken. Dan moet je besluiten om deze stoffen zo veel als mogelijk te mijden. Je zult merken dat je gewicht verliest. Daarnaast is er de overheid die een belangrijke rol zou moeten spelen. De overheid zou de stoffen moeten verbieden of er voor zorg moeten dragen dat er andere gezonde producten gebruikt worden.

Een eerste stap is in Amerika al gezet: aspartaam mag vervangen worden door een natuurlijk product Stevia dat heel zoet is geen calorieën bevat. Een gezond alternatief.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann