Ga je bij code rood toch de weg op, ben je dan gewoon verzekerd? En hoe zit het als je bij winterse weersomstandigheden zonder winterbanden op pad gaat?
Ook bij code rood dekt je autoverzekering gewoon de schade. Wat er precies gedekt is, is uiteraard wel afhankelijk van het type autoverzekering dat je hebt afgesloten. Bij een WA-verzekering of WA+ verzekering zal schade aan je eigen auto niet vergoed worden. Daarvoor heb je een all risk-autoverzekering nodig

Wat is roekeloos rijgedrag?

In Groningen moesten mensen ook tijdens de gladheid van enkele weken geleden gewoon naar hun werk. Dat kun je nauwelijks roekeloos noemen. Roekeloosheid volgens de wet is een rood licht negeren tijdens een straatrace op de openbare weg. Heel wat anders dan voorzichtig naar je werk rijden als iedereen dat doet.

Ongeluk zonder winterbanden: hoe zit dat?

In veel Europese landen is het verplicht om in de winter je banden te verwisselen voor exemplaren met meer grip. Ook hier geldt dat je gewoon verzekerd bent. Zowel voor de schade die je aanricht bij een ander als die aan je eigen auto, mits die natuurlijk all-risk verzekerd is.

Maak je een ongeluk zonder winterbanden of sneeuwkettingen in bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk, dan vergoed je verzekering de schade. De plaatselijke politie geeft je waarschijnlijk wel een boete voor het rijden zonder winterbanden. Deze boete is uiteraard niet te verhalen op je autoverzekering.

Het rijden zonder winterbanden in een wintersportgebied kan wel gevolgen hebben voor je aansprakelijkheid bij een ongeval. Omdat je minder grip hebt, kun je minder adequaat reageren op onverwachte situaties. Is je auto WA of WA+ verzekerd en vind je dat de tegenpartij moet betalen voor jouw schade? Dan kun je daar zonder winterbanden wel eens ongelijk in krijgen.

Bron: Wegzijzer.nl / Foto: Jamprofesseur

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann