De aansturing van veiligheidscamera’s, de regeling van de temperatuur in huis via de computer, het bedienen van de verlichting met een afstandsbediening of de garagedeur op afstand openen. Allemaal voorbeelden van Domotica, het gebruik van technologie in huis.

Het woord Domotica is een samenvoeging van de woorden Domus (latijn voor huis) en telematica. Domotica, ook wel ‘huisautomatisering’ genoemd, is een verzamelnaam voor elektrische apparaten en netwerken die werkzaamheden in en om het huis, de communicatie en zorgtaken een stuk makkelijker maken. Domotica betekent meer wooncomfort, extra veiligheid en kan leiden tot een waardestijging van uw woning.

Maatwerk

Domotica omvat vooral elektronische toepassingen in en om de woning om functies te besturen (zoals verwarmen, ventileren en verlichten) en diensten te gebruiken (alarmeren, telefoneren, televisie kijken, et cetera). Domotica is maatwerk. Bewoners maken gebruik van de techniek op plekken en tijdstippen waarop zij dat willen, met een gemakkelijke bediening en vaak op afstand.
Steeds meer bedrijven ontwikkelen Domotica-producten die mensen helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. Hierbij gaat het met name om apparatuur in en rond een woning, die elektronische informatie gebruiken voor het meten, programmeren en sturen van functies ten behoeve van bewoners en dienstverleners.

Voorbeelden van Domotica zijn:
– Het aan- en uitschakelen van verlichting op afstand.
– Het aan- en uitschakelen van stopcontacten.
– Het regelen van de temperatuur in een woning (inclusief de ventilatie).
– Het aansturen van rolluiken, gordijnen, hekwerken, garagedeuren, et cetera.
– Het bedienen van een televisie en audiosystemen.
– Toegangscontrole.
– Het op afstand bedienen via telefoon en/of computer van bijvoorbeeld de verwarming.
– Het aansturen van veiligheidscamera’s (bij voordeur, in de tuin, langs de oprit, et cetera).

Met elkaar verbonden

Domotica maakt ook mogelijk dat verschillende systemen onderling met elkaar verbonden zijn. Zo is het al mogelijk om via een afstandsbediening een raam te openen, waardoor de verwarming is in de desbetreffende ruimte automatisch naar een lagere stand gaat. Met een vingerafdruk wordt de voordeur geopend. De verlichting past zich aan het daglicht aan en brandt alleen daar waar u op dat moment bent. De gordijnen, de thermostaat, de verlichting of het bad, alles is met elkaar verbonden en op afstand te bedienen. Met een smartphone, een tablet of een aparte afstandsbediening. En hulp is met één knop binnen handbereik.

Domotica wordt alleen maar slimmer en vooral breder toegankelijk. Elk huishoudelijk apparaat krijgt een smart variant. Dit is niet alleen goed nieuws voor de senior die last krijgt van fysieke beperkingen of vergeetachtigheid. Huisautomatisering is aantrekkelijk voor iedereen die houdt van comfort en bereid is te investeren in zijn eigen toekomst.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann