Guus Luijters
Expert Boeken
ONTVANG UPDATES VAN GUUS LUIJTERS
 

Mooi

 
 

Op het Amsterdamse Waterlooplein keek ik met enige bevreemding naar de drie delen van het verzamelde toneelwerk van Herman Heijermans.

Herman Heijermans

Het lag in een bak waarop een kaartje vermeldde dat de boeken een euro per stuk waren en drie voor twee euro vijftig. Drie delen Heijermans voor twee euro vijftig? Het kon niet waar zijn. Ik heb de boeken lang geleden gekregen, voor mijn twintigste verjaardag, meen ik, in 1963, en toen kostten ze, in de prachtige gebonden uitgave van Van Oorschot vijfentwintig gulden per deel. Waren boeken dan niks meer waard? Ik hoefde maar om me heen te kijken om de vraag bevestigend te kunnen beantwoorden. Als iemand een boekenkast wil beginnen, is vijftig euro genoeg om op het Waterlooplein de halve wereldliteratuur te kopen. Hemingway, Scott Fitzgerald, Dorothy Parker, James Thurber, een euro, soms vijftig cent per deel. Somerset Maugham, Graham Greene, Peter de Polnay, hetzelfde laken een pak. Fielding, Melville, Swift, Flaubert, Balzac, Stendhal, alles te koop en voor niks. En dan heb ik het alleen over buitenlandse schrijvers. De stapels Nederlandse literatuur liggen er zo hoog opgetast dat je er niet overheen kunt kijken. Enigszins somber fietste ik met een tasje boeken naar mijn antiquarische vriend. Ik was nog niet gaan zitten of hij zei: ‘Het is nu definitief. Alle boeken die je hier ziet zijn alleen nog wandversiering. Er wordt er nooit meer een verkocht en niemand kijkt er nog naar.’ In drie maanden tijd is het vonnis over het tweedehands boek voltrokken, afgelopen en uit.

Nieuwe boeken dus:

de ziel krijgt voetenDe ziel krijgt voeten, een fotoboek/dichtbundel van Cleo Campert en Remco Campert. Mooi boek, mooi vormgegeven, met mooie regels van Remco Campert: 


'alleen de kunst is houdbaar ruikt nog vers de wereld gaat open vlak om de hoek'

Op de foto’s van Cleo Campert veel bekenden, Kees van Kooten, Hans van Manen, Benjamin Herman en een werkelijk verbijsterende foto, waarop Robert Vuijsje naast een vrouw in bikini aan het water staat. Het bijschrift zegt: ‘Schrijver Robert Vuijsje en documentairemaker Gabrielle Provaas op de Limboland Live BBQ, 2010’. Hier zwijgt de spreker stil.
Schitterend!

Kees van Kooten
Kees van Kooten die een kopje koffie inschenkt, geportretteerd door Cleo Campert

Ik heb een hekel aan verstripte romans, waarin je op de plaatjes precies te zien krijgt wat je in de roman kunt lezen. Staat er in de roman bijvoorbeeld ‘In het weiland langs de snelweg stond ezel’, dan zie je op het plaatje dus een snelweg met een weiland erlangs met een ezel erin. Van dat soort verdubbelingen word ik heel nerveus. Gabriël Kousbroek bakt ze in Kousbroek nog bruiner. Op de bovenste helft van een pagina lees je de volgende tekst: ‘”I have an idea, why don’t we remove my belongings from my handbag, and you’ll go down there with the bag and stuff the helmets in it? Afterwards we’ll cover the helmets with my belongings and smuggle your trophies out of here!’ zei Ethel met een opgewonden, samenzweerderige toon in haar stem.’ En op de onderste helft van de pagina zie je dan een plaatje waarop een vrouw, kennelijk Ethel, dezelfde tekst uitspreekt, terwijl een jongeman, kennelijk Gabriël, doet wat zij zegt. Dat schiet niet op. Kousbroek gaat vooral over Rudy Kousbroek, de vader van Gabriël. Veel aardigs weet Gabriël niet over hem te vertellen. Kan gebeuren natuurlijk, maar een grapje op zijn tijd had misschien geen kwaad gekund, bijvoorbeeld over de keer dat Rudy Kousbroek na bezoek van een aantal intimi, onder wie K. Schippers, Maarten ’t Hart en Hans Ree, geheel van de leg raakte, omdat de Douwe Egberts punten uit de bus in de keuken verdwenen bleken te zijn. Een raadsel dat bij mijn weten nooit is opgelost. Mocht Gabriël zich er ooit aan wagen, dan in één keer graag, alles dubbelop is echt teveel van het goede.

print + toevoegen aan favorieten
 
 

TAGS

Boeken
HOE WAARDEERT U DIT ARTIKEL?
 
LEZERS WAARDERING
0 (0 stemmen)
 

Reacties

PLAATS EEN REACTIE

Welkom May Welkom May Alles over Reizen & Uitgaan Als eerste op de hoogte van leuke aanbiedingen?