Er is momenteel veel discussie in ons land. Mogen de overheid of de verzekeraars zich bemoeien met iemand zijn leefstijl? Een grote groep gaat gelijk op de barricade, want dat kan toch niet. Je maakt zelf wel uit hoe je je leven inricht! Ik denk dan, wellicht naïef, zijn dit mensen die het zelf niet voor elkaar hebben? Die niet bewegen, te veel eten en wellicht er vrolijk op los roken? Zijn ze bang dat ze straks afgerekend worden op hun eigen levensstijl?

Laten we eerlijk zijn: we leven in een sociale maatschappij. We betalen met z’n allen aan de ziektekosten voor de ander. Dit is een fantastisch systeem, waardoor eenieder gelijke medische behandeling kan ontvangen. Maar als deze zorg nodig is omdat de ander het minder nauw neemt met de zorg voor zijn eigen gezondheid, ontstaat er toch langzamerhand wrevel. Zo van: ja ik wil best betalen voor iemand die dat zelf niet kan, maar dan moet hij/zij er zelf ook wel wat aan doen.

Laat ik voorop stellen dat het vreselijk is als je ziek wordt en je vooruitzichten niet goed zijn. Maar ik heb mijn bedenkingen bij het feit dat de mensen zelf mede de oorzaak zijn voor de situatie. Je kan een lichaam nou eenmaal niet alleen maar uitdagen en uitputten. Je zal het ook op zijn tijd rust en herstel moeten geven. Dat klinkt toch heel logisch zou je zeggen. Tenminste dat vind ik wel, echter voor vele blijkbaar niet. Het verbaast me iedere keer dat we blijkbaar wel begrijpen dat je je auto naar de garage moet brengen voor onderhoud en dat we er bij ons eigen lichaam anders over denken. We begrijpen dat onze auto stuk gaat als hij niet voldoende of geen onderhoud heeft en dat we daarna extra kosten moeten maken bij de garage om onze heilige koe weer te maken. Vreemd eigenlijk dat we het dan vreemd vinden als we zelf meer zouden moeten betalen als we het achterstallig onderhoud op ons eigen lichaam moeten inhalen. We schreeuwen het van de daken dat het schandalig is. Ik kan me wel vinden in de houding van de verzekeringmaatschappij. Ik ben van mening dat je beloond moet worden voor je goede leefstijl om je risico op ziektes te verkleinen.

Wat vind jij?

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann