Dagelijks een handje (ongezouten) noten, is het advies volgens de Schijf van Vijf. Zulke adviezen lezen we natuurlijk graag. Want noten zijn niet alleen gezond, ze zijn ook nog eens heel lekker. Ze bevatten veel eiwit en onverzadigde vetzuren, zijn goed voor je bloedvaten en verlagen het risico op hartziekten. En noten zitten ook nog eens bomvol vitamines en mineralen. Wat houdt je tegen om ze dagelijks te eten? Dit is onze noten top-7!

1.    Pistachenoten

In pistachenoten vind je veel bèta-caroteen, de voorloper van vitamine A. Het lichaam kan bèta-caroteen omzetten in vitamine A. Vitamine A  en bèta-caroteen zorgen  voor een goede weerstand en zijn belangrijk voor ons gezichtsvermogen. Dus kom maar op met deze groene rakkers.

2.    Hazelnoten

Vitamine E en foliumzuur zijn twee vitamines die je relatief veel vindt in hazelnoten. Goed voor de rode bloedcellen! Foliumzuur verlaagt bovendien het homocysteïnegehalte van het bloed. En dat is gunstig want een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten.

3.    Pecannoten

Pecannoten bevatten relatief veel zink. Zink draagt bij aan gezonde botten, haar en huid, en een goed geheugen. En dat willen we toch allemaal?

4.    Cashewnoten

Van de noten bevat de cashewnoot het meeste ijzer. Het is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar de weefsels. Een belangrijk mineraal dus!

5.    Walnoten

Walnoten bevatten niet extreem veel van de ene of de andere vitamine. Het zijn dus eigenlijk de alleskunners en zo  dragen ook deze noten hun steentje bij aan onze gezondheid.

6.    Macademianoten

Deze heerlijke grote noten zijn rijk aan onverzadigde vetten en die spelen een rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Maar overdrijf het niet, want veel onverzadigde vetten, betekent ook veel calorieën!

7.    Paranoten

Paranoten bevatten veel vitamine B1, magnesium, jodium en selenium. Een paar noten per dag zorgen al voor genoeg selenium. Eet er dus ook weer niet teveel van. Varieer daarom lekker met de andere noten uit deze top 7.

Amandelen (fruit) en pinda’s (peulvruchten) vallen officieel niet onder de noten. Maar omdat ze dezelfde gezonde eigenschappen hebben als noten, tellen wij ze toch mee. Heb je geen notenallergie, eet dan elke dag noten en neem dan ook gerust hier regelmatig een handje van!

[Bron: Vitamine Informatie Bureau]

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann