Nederland verduurzaamt en 50-plussers verduurzamen mee. Steeds meer mensen kiezen ervoor om bijvoorbeeld energie te besparen door de aanschaf van led-verlichting of door zelf energie op te wekken door het plaatsen van zonnepanelen.
 
Maar denk ook aan isolatie, infrarood-verwarming, zonneboilers of een slimme thermostaat. Allemaal energiemaatregelen die een bijdrage leveren aan lagere energielasten. Steeds meer mensen kiezen voor het verduurzamen van hun woning. Investeringen in (de meeste) energiemaatregelen verdienen zich snel terug. De energielasten gaan omlaag en het wooncomfort neemt toe.
 
Met de lage rentestand van dit moment is investeren in energiemaatregelen aantrekkelijker dan geld sparen. Investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie kan een veel hoger rendement opleveren dan een spaarrekening. Voor veel 50-plussers is het rendement overigens niet de belangrijkste reden om voor energiemaatregelen te kiezen. Zij kiezen bewust voor verbetering van het wooncomfort en voor een beter milieu.
 

Energiebespaarlening

Bent u eigenaar en bewoner van een bestaande woning en denkt u aan het verduurzamen van uw woning? Dan is de nationale Energiebespaarlening een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te financieren. Via maandelijkse betalingen van de lening spreidt u de kosten over meerdere jaren. Maar nog belangrijker: waarschijnlijk gaat u direct op de energiekosten besparen! Afhankelijk van hoeveelheid energie die u verbruikt, kan die besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening te dekken.
 

Kenmerken

De belangrijkste kenmerken van de Energiebespaarlening:
– u bent eigenaar en bewoner van een bestaande woning;
– u kunt een annuïteitenlening afsluiten van minimaal € 2.500,– en maximaal € 25.000,–;
– voor bedragen tot € 5.000,- is de looptijd van de lening zeven jaar;
– voor bedragen van € 5.000,- en meer is de looptijd van de lening tien jaar;
– u betaalt een aantrekkelijke rente die tijdens de hele looptijd van de lening vaststaat;
– het geleende bedrag wordt in een bouwkrediet gestort.
 

Nationaal Energiebespaarfonds

De Energiebespaarlening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is aangewezen als uitvoeringsorganisatie en bemiddelaar van het Nationaal Energiebespaarfonds. Dat betekent dat u als particuliere huiseigenaar rechtstreeks contact met SVn heeft.
 
Het fonds is gevuld door de Rijksoverheid, de Rabobank en de ASN Bank. In totaal is er € 300 miljoen beschikbaar. Rente en aflossing stromen terug in dit fonds, zodat opnieuw Energiebespaarleningen kunnen worden verstrekt.
 

Rente verlaagd

De rente van de Energiebespaarlening is onlangs gedaald. De huidige rente bij een looptijd van 7 jaar is 2,6% (was 2,9%), bij een looptijd van 10 jaar is de rente nu 2,9% (was 3,3%) en bij een looptijd van 15 jaar is de rente bijgesteld naar 3,3% (was 3,7%).
 
Op de website www.ikinvesteerslim.nl vindt u meer informatie over de Engeriebespaarlening, de actuele rentepercentages en de looptijden. Het Nationaal Energiebespaarfonds hanteert de rente op de datum van binnenkomst van de leningaanvraag.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann