Iedereen kan leren schilderen of tekenen! Met een aantal eenvoudige handvatten kun je jezelf de ruimte geven om het ook te leren of opnieuw te ontdekken. Want de manier waarop velen van ons vroeger op school hebben leren tekenen, is niet de gemakkelijkste weg. WelkomLife geeft je vijf tips om jezelf (weer) te leren schilderen of tekenen.

1.      Gun jezelf de tijd om te leren

Dat lijkt een open deur, maar er zijn heel veel mensen die zichzelf die tijd niet gunnen. Als je het moeilijk vindt om dat alleen thuis te doen, zijn er vele cursussen en workshops op dit gebied te vinden. Bovendien is het gezellig en leerzaam om het samen met anderen te doen. Kies dan wel een cursus waarbij het niet primair draait om het resultaat, omdat het dan frustrerend kan worden en dat is niet de bedoeling.

2.      Ga spelen en experimenteren met het materiaal

Probeer uit wat het materiaal allemaal kan en kijk of je op je eigen teken- of schilderhandschrift kunt variëren. Doe het steeds een beetje anders dan de vorige keer, dan ontdek je nieuwe mogelijkheden. En durf af en toe eens iets geks te doen in je tekening.

3.      Laat het plaatje in je hoofd los

Je maakt veel mooiere en verrassender tekeningen of schilderijen als je van te voren niet weet wat je gaat maken. Door te werken vanuit kleuren, kan er als vanzelf iets gaan ontstaan.

4.      Maak fouten, voor zover je dat zo kunt noemen.

Echt fouten maken in een tekening kan wat ons betreft niet. Wel kan het zijn dat je iets doet ‘dat je niet zo wilde hebben’. Als je dit soort situaties tegenkomt, probeer dan om het anders te maken en je fout in het geheel op te nemen, een plek te geven in je tekening. Daar leer je het meeste van.

5.      Begin vanuit een sfeer of stemming van kleuren

Veel mensen vinden een groot wit vel papier een beetje eng. Als je begint met een lichte laag van één of een paar kleuren, die zacht in elkaar overvloeien, dan heb je al snel een begin en is het hele witte ook meteen weg.

Bron: Vitaal Kunst / Foto: Pexels

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann