Tot op oudere leeftijd doorwerken en doorleren vinden Nederlanders maar niks. Tweederde verzet zich tegen een arbeidsmarkt met uitsluitend flexibele contracten. Verder willen we helemaal niet zelf verantwoordelijk worden voor het financieren van ons pensioen.

Slechts 19% van de Nederlanders heeft een beeld bij een wereld waarin de baby’s van nu wel 100 jaar oud kunnen worden, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van Randstad. In het onderzoek werden Nederlanders ondervraagd over de toekomst van de arbeidsmarkt.

We willen vaste baan, maar die verdwijnt

De waardering voor vastigheid blijft groot, want 56% van de ondervraagden geeft aan een vast contract het belangrijkste criterium te vinden voor goed werkgeverschap. En dat is begrijpelijk, want op dit moment is onze maatschappij nog georganiseerd rondom het vaste contract.

Verzet tegen flex, flex, flex

De ondervraagden zien een werkomgeving die steeds vernieuwing vraagt van mensen met een reeks van flexcontracten als een spookbeeld. Zo ervaart 71% het wegvallen van een vast dienstverband als een negatief gevolg van een flexibele arbeidsmarkt. Bijna 4 op de tien (38%) geeft dan ook aan hulp van de overheid te willen bij een flexibele arbeidsmarkt.

Verder staat slechts 35% positief tegenover ‘een leven lang leren’ met drie omschoolmomenten in een werkend leven. Bijna een kwart (23%) ziet een leven lang leren ook helemaal niet zitten.

Doorwerken tot 75 jaar lukt niet

Langer doorwerken moet, maar de meerderheid vindt werken tot 75 jaar volstrekt ongeloofwaardig. Verder vindt 64% vindt het een (zeer) slechte zaak dat ouderen op latere leeftijd (moeten) blijven werken en zelf verantwoordelijk zijn voor het financieren van pensioen.

De helft van de Nederlanders verwacht meer van de overheid om de oude dag betaalbaar te houden. Slechts een derde acht zich zelfvoorzienend op oude dag.

Bron: Personeelsnet / Foto: jeonghwaryu0

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann