Spruitjes zijn de meest vitaminerijke wintergroente en zijn rijk aan vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en kalium. Met spruitjes kun je alle kanten op. In 15-30 minuten zet je bijvoorbeeld deze winterse spruitjessoep op tafel.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 sjalot
  • ½ rode peper
  • Stukje citroengras (sereh)
  • Stukje gemberwortel (grootte van ½ duim)
  • 400 gram spruitjes
  • 1 klein blikje witte bonen (ca. 150 gram uitlekgewicht)
  • 1 eetlepel olie
  • 1 teentje knoflook
  • ½ bouillontablet met minder zout
  • 2 plakjes bacon
  • 3 takjes selderij

Bereiding

  1. Pel de sjalot en snijd hem klein.
  2. Snijd de peper in fijne reepjes, het zachte deel van het citroengras in ringetjes en rasp de geschilde gember.
  3. Maak de spruitjes schoon.
  4. Spoel de witte bonen in een zeef af en laat ze uitlekken.
  5. Verwarm de olie in een grote pan en fruit hierin de sjalot. Pers het teentje knoflook er boven uit.
  6. Bak het citroengras en de spruitjes enkele minuten mee.
  7. Voeg 400 ml water met het stuk bouillontablet toe met de rode peper, de gember en de witte bonen. Kook de spruitjes in 10 minuten gaar.
  8. Bak de bacon in een droge koekenpan of in de magnetron bruin en knapperig.
  9. Was de selderij en snijd het klein.
  10. Neem een lepel spruitjes uit de pan. Pureer de rest van de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.
  11. Warm de soep weer door en schep de achtergehouden spruitjes er door. Garneer met de selderij en verkruimel de bacon er over.

Menusuggestie

Lekker met geroosterd volkorenbrood.

Ingrediënten over?

Bacon:
Bewaar bacon verpakt in plastic of in een koelkastdoosje maximaal 7 dagen in de koelkast. Vries eventueel in en bewaar bacon dan maximaal 2 maanden in de diepvries.

Voedingswaarden per persoon

Energie: 225 kcal
Eiwit: 10 gram
Koolhydraten: 20 gram
Waarvan suikers: 4 gram
Vet: 8 gram
Waarvan verzadigd vet: 1 gram
Vezels: 15 gram
Zout: 1 gram

[Bron: Voedingscentrum]

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann