Eigenlijk weten we het allemaal wel, als je voldoende slaapt, voel je je beter. Maar nu is het officieel: je moet minmaal 6 uur slapen per nacht en eigenlijk meer. Het liefst 8 uur. Een groot onderzoek heeft uitgewezen dat er wezenlijk iets verandert in je lichaam als je niet voldoende slaap krijgt. Overgewicht, ontstekingen, ja zelfs hart- en vaatziekten.

Ik hoor je denken: ja, dat is makkelijk kletsen. We zijn allemaal geneigd toch echt even wat langer voor de tv te blijven zitten of toch maar even achter de computer nog even surfen op het internet. Of nog even kijken wie er nog aanwezig is op Facebook.

Daarnaast zijn het natuurlijk ook niet de makkelijkste tijden. Je kent het allemaal wel; je bent toch wat meer bezig met de dingen die in het leven gebeuren. Misschien ga je wel op tijd naar bed, maar dan wordt je midden in de nacht wakker. Je kijkt op de klok en komt tot de ontdekking dat je eigenlijk pas 3 tot 4 uur geslapen hebt. Je gaat dan liggen draaien en er spookt van alles door je hoofd. Ken je dat? Ik in ieder geval wel. Maar wat doe je er nu aan? Schaapjes tellen of aan leuke dingen denken, ja dat is allemaal makkelijker dan het lijkt. Want dan ben je bij schaap nummer 5 en dan ben je weer terug waar je was met je gedachte en begint het hele verhaal weer overnieuw.

Toch zijn er oplossingen voorhanden. Je kunt zeer goede trainingen volgen die jou leren hoe om te gaan met spanning of andere onrust die je hebt. Ik heb het vroeger aangeleerd van Ted Troost, inderdaad de beroemde haptonoom. Hij leerde mij hoe je jezelf kon ontspannen en daarna heerlijk in slaap kon vallen. En, niet geheel onbelangrijk, ook voldoende slaap te krijgen. Grappig is eigenlijk dat je snel geneigd bent om die dingen te vergeten. Als ik weer eens moeite heb met slapen, pak ik het weer op en het helpt mij enorm. Met andere woorden: als je ook moeite hebt met voldoende slapen, zoek dan hulp: je zult zien dat het helpt!

Hein Vergeer

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann