Recent verschenen er berichten in de media dat de gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen onder de 100 procent gedoken is. Dit betekent dat de Nederlandse pensioenfondsen niet genoeg geld meer in kas hebben om aan hun huidige en toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Als de beleggingen van de pensioenfondsen aantrekken, kan dat gelukkig nog worden gerepareerd. Maar er wordt inmiddels wel al volop gewaarschuwd dat pensioenkortingen een reële mogelijkheid zijn.

Daarom vandaag op WelkomLife wat praktische tips om toch maar eens wat meer te sparen. Je weet immers maar nooit of een extra buffertje nodig is, toch? Onderstaande zes spaartips komen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud):

1. Spaardoel bepalen

Eerst moet bedacht worden waarom en hoeveel er gespaard moet worden. Wil je een spaarbuffer hebben voor de noodzakelijke vervanging van bijvoorbeeld een kapotte wasmachine? Heb je daarnaast ook een doel in de vorm van een mooie auto of lange reis?

2. Hoeveel kan je sparen?

Breng in kaart hoeveel ruimte er is om te kunnen sparen, het verschil dus tussen de inkomsten en uitgaven. Bedenk dat voor alle bezittingen maandelijks geld apart gelegd moet worden, omdat alles een keer kapot gaat.

3. Automatisch sparen

Laat het spaarbedrag iedere maand automatisch overschrijven naar een spaarrekening. Dan kom je minder makkelijk in de verleiding het aan iets anders uit te geven.

4. Vergelijk spaarrekeningen

Zoek een goede spaarrekening die bij je doel past. Een spaarbuffer voor bijvoorbeeld een kapotte koelkast moet op een flexibele spaarrekening staan waar je zonder extra kosten geld van af kan halen. Een spaardoel voor de langere termijn kan op een ander type spaarrekening waarop het langer vast staat en waarbij je een hogere rente ontvangt. Hier kunt u spaarrekeningen vergelijken

5. Overweeg banksparen

Op een gewone spaarrekening betaal je vermogensbelasting als je meer dan 21.139 euro per persoon aan vermogen hebt. Dan betaal je 1,2 procent belasting over het bedrag daarboven. Bij banksparen, bijvoorbeeld voor je pensioen, betaal je belasting over het tegoed op het moment dat je het laat uitbetalen. En je hoeft bij het banksparen minder belasting te betalen over het vermogen dan wanneer je het op een gewone spaarrekening heeft staan.

6. Is de bank betrouwbaar?

Check voordat je een spaarrekening opent op de site van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) of je in zee gaat met een betrouwbare bank die een vergunning heeft of een goedgekeurd prospectus.

Foto: Pixabay

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann