De scholen in de regio Zuid zijn vandaag weer begonnen. Daarmee is de zomervakantie in Nederland officieel afgelopen. Maar hoe blijf je in de zorgeloze vakantiemodus, zelfs als je al weken terug bent? Deze tips helpen je daarbij.

Op vakantie zijn de meeste mensen vastbesloten het vakantiegevoel vast te houden. Leven zonder to-do list, zorgen en tijdsbesef. Helaas is dit niet zo eenvoudig. Want met elke kilometer die je verder van de vakantiebestemming bent, neemt het vakantiegevoel ook vaak af. Hoe zorg je dat dit gevoel wél blijft? Wij geven je handige tips om in de vakantiemodus te blijven.

Trek je niets aan van de dagen van de week

Er bestaan geen blue-fridays en een borrel op maandag komt bijna niet voor. Waarom zou je je iets aantrekken van het imago van de dagen van de week? Trek daarom die fles champagne open op maandag, ga naar de bioscoop op woensdagmiddag en duik eens vroeg in bed op zaterdagavond. Zo wordt je week een stuk minder voorspelbaar.

Laat de tijd los

Op de computer zie je de tijd, op je horloge, op je mobiel en zelfs op de klok in de woonkamer. We worden omringd door deadlines, dienstregelingen, kookwekkers en een schreeuwende agenda. Hierdoor is het lastig om in het moment te leven. Wel kun je (langzaam) afkicken van constant naar de klok kijken. Zet in het weekend eens alle klokken uit en doe dingen op je eigen tempo. Is het weekend voorbij? Richt je dan op de dingen die je moet doen, in plaats van de tijd die je hier voor hebt.

Durf niets te doen

Ontspannen is op vakantie eenvoudiger. Niets doen voor de tent, uren lummelen op het strand of de hele ochtend genieten van het uitzicht. Probeer thuis ook vaker even helemaal niets te doen. Begin met vijf minuten en bouw het langzaam op. En voel je vooral niet schuldig als je even niet productief bent.

Begin de dag positief

Er wordt wel gezegd dat je iedere dag met een glimlach moet beginnen. Ben jij geen ochtendmens? Probeer dan toch op te staan met een positieve gedachte, zoals: ‘Vandaag heb ik geen haast’ of ‘Dit wordt een goede dag’. Dit heeft een positief effect op je dag en humeur.

Doe het onverwachte

Door iets onverwachts te doen, wordt een dag minder gewoon. Hierdoor lijkt het meer op vakantie. Neem een keer een andere route naar het station, bestel sushi voor de lunch of bel een vriend wakker. Zo wordt een duffe donderdag ineens speciaal, net als op vakantie.

Maak het simpel

Stress wordt onder andere veroorzaakt door het gevoel dat je geen overzicht hebt. Een onduidelijke to-do list en een slordige agenda kunnen de oorzaak zijn. Begin de dag met een leeg vel en schrijf de drie belangrijkste dingen op die je die dag moet doen. Dit schrikt minder af dan een lijst met twintig taken en je hebt overzicht in één oogopslag. Begin met de taak waar je het meest tegenop ziet en maak een nieuw lijstje zodra je klaar bent. Minder stress = meer vakantiegevoel.

 

[Bronnen: Nu.nl en gezondNU]

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann